|
Organist: Marc Zorge
Het koor is opgericht in 1934 en bestaat nu meer dan 90 jaar. Bij de optredens wordt het koor vertegenwoordigd door gemiddeld zo'n 28 man. Niet alleen allemaal uit Leeuwarden, maar ook uit de dorpen in de omgeving hebben een flink aantal mannen de weg naar het koor gevonden. Zo zijn Tytsjerk, Cornjum, Menaldum, Goutum, Marrum, Hurdegaryp, Wirdum, Buitenpost, Snakkerburen, Jelsum, Stiens, Gytsjerk, Ryptsjerk en Britsum in ons koor vertegenwoordigd. We zijn blij dat deze mannen met hun stemmen de klankkleur van ons "Leeuwarder" koor zijn komen vergroten. We treden ongeveer 1 x per maand op en doen dat voornamelijk in kerken en zorginstellingen. De bovenstaande personen weten het koor dan op uitstekende wijze te leiden en begeleiden.
Dirigent: Joop de Jong
Joop de Jong is in Anjum geboren, opgegroeid in Paesens -Moddegat en woont in Dokkum. Zoals dat vaak gebeurd, kreeg hij de liefde voor muziek, toen vooral voor het orgel en de eerste lessen van zijn vader, die al jaren kerkdiensten speelde in Anjum en Paesens-Moddergat. Daar speelde hij in de 60er jaren mijn eerste kerkdiensten onder het toeziend oog van zijn vader. Lessen kreeg hij van de in 2023 overleden Harke Idema, en later van Theo Jellema aan het conservatorium in Leeuwarden. Daar genoot ik ook enige tijd koor directie les van Jan Veninga. In 1968 kreeg hij mijn eerste aanstelling als organist in de toen Nederlands Hervormde Kerk in Anjum. Sindsdien speelt hij op verschillende plaatsen kerkdiensten, zoals Dokkum, Hurdegaryp, Damwâld, Ternaard, Paesens-Moddergat en nu ook in Burdaard en Wanswert. In 1986 werd hij dirigent van Gemengd koor DINDUA in Engwierum. Daar begon zijn ‘dirigenten loopbaan’. Daarnaast werd hij dirigent van verschillende koren, zo ook van het Christelijk Gemengd koor Juliana in Burdaard, sinds 2004. Nu, in 2024 ben ik wederom dirigent van Christelijk Leeuwarder Mannenkoor ‘Patrimonium’ geworden. Hiervoor was ik ook al 19 jaar dirigent van Patrimonium, dat werd in 2018 overgenomen door Annejaap Soldaat, die deze zomer is gestopt. Hij hoopt nog vele jaren de koren te kunnen dirigeren.
Marc Zorge: organist
Marc Zorge begon al op vijfjarige leeftijd met orgellessen en begeleidde op elfjarige leeftijd zijn eerste kerkdienst. Op zijn veertiende speelde hij tijdens radio-opnames van de EO voor het programma "Laat ons de rustdag wijden" in Thusis, Zwitserland. In de loop van de jaren begeleidde hij verschillende diensten in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Luxemburg.
In 1992 werd Zorge vaste organist in de Hervormde kerken van Lekkerkerk en Bergambacht,en bespeelde hij regelmatig als gastorganist het monumentale Garrels-orgel in Maassluis. Vanaf 2003 tot 2015 was hij ook organist op het Ypma-orgel in De Voorhof te Franeker. Vanaf 2013 is hij een van de vaste organisten op het Van Dam-orgel in de Bethelkerk te Leeuwarden. Zorge heeft de laatste jaren lessen gevolgd bij Eeuwe Zijlstra en Kees Nottrot, maar vooral de jarenlange lessen van Everhard Zwart zijn belangrijk geweest voor zijn muzikale vorming. De Asma-Zwart-traditie is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Een uitspraak van Willem Hendrik Zwart die ik mijzelf door de jaren heen altijd voor heb gehouden is: "De lofzang heeft een voertuig nodig en dat moet een gouden koets zijn", aldus Zorge. Rekenend vanaf 1992 heeft Zorge meer dan 1.200 diensten begeleid. |